Διδάγματα από την κρίση των κυπριακών τραπεζών

Η κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών το 2013 και το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν οδυνηρά για τους καταθέτες κάποιων τραπεζών, που είδαν τις καταθέσεις τους να «κουρεύονται», αλλά και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, που υποχρεώθηκε σε επώδυνες θυσίες.

Εντούτοις, μπορούν να εξαχθούν κάποια κρίσιμα συμπεράσματα, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

1. Το κεφάλαιό σας δεν είναι ποτέ
ασφαλές

download-44Ότι και αν σας πουν όσοι προσπαθούν να σας κάνουν να επενδύσετε στο
χρηματοοικονομικό προϊόν που εκπροσωπούν, τα χρήματα που κερδίσατε με κόπο και θυσίες, δεν είναι ποτέ ασφαλή.

Ακόμη και οι παρουσιαζόμενες ως σίγουρες επενδύσεις, όπως τα γερμανικά ομόλογα ή οι καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, δεν είναι 100% ασφαλείς. Πάντα υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, από ληστές τραπεζών και διαρρήκτες, μέχρι κρυφούς φόρους, τραπεζικές χρεοκοπίες ή κουρέματα καταθέσεων.

2. Οι κυβερνήσεις εποφθαλμιούν τις καταθέσεις σας

Οι κυβερνήσεις όλων των κρατών δε νιώθουν άνετα με την ιδέα της ατομικής ιδιοκτησίας. Οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν, κατά κάποιο τρόπο, ότι οι καταθέσεις σας τους ανήκουν, καθώς ο αδηφάγος κρατικός μηχανισμός χρειάζεται διαρκώς φρέσκο χρήμα για να λειτουργήσει.

Και αυτό το χρήμα είναι εύκολο να βρεθεί και να δεσμευτεί εκεί που συγκεντρώνεται, στις τραπεζικές καταθέσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ως γενική στρατηγική, θα πρέπει να αποφύγετε να επενδύετε τις αποταμιεύσεις σας σε τραπεζικά ή ασφαλιστικά προϊόντα, εκτός αν μπορείτε να τις αποσύρετε εύκολα, αν και συχνά παρουσιάζονται δυσκολίες όταν αποφασίσετε να βγείτε από μια οικονομική τοποθέτηση.

3. Δεν πληρώνουν πάντα αυτοί που φταίνε

Στην Κύπρο οι αποταμιευτές είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται, αλλά αυτοί που είχαν δανειστεί χρήματα ή αυτοί που τους τα δάνεισαν δεν αντιμετώπισαν καμιά συνέπεια. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στον χρηματοοικονομικό τομέα.

4. Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις σας

Μη βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι, μοιράστε τα χρήματά σας σε διαφορετικές επενδύσεις. Όσο περισσότερα χρήματα έχετε διαθέσιμα, τόσο περισσότερο πρέπει να διαφοροποιείτε το χαρτοφυλάκιό σας, ώστε να μπορείτε να έχετε διαρκώς ρευστότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *